Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

En utdatert barnelov som skaper uttalige foreldretvister

Pressemelding fra Foreningen 2 Foreldre

logo

En utdatert barnelov som skaper uttalige foreldretvister

 

Er en slik barnelov til barnets beste? Er det på tide å gjøre noe med dette?

 

9 av 10 spurte mener at foreldrenes likeverdige rolle overfor barna bør bestå, også etter et samlivsbrudd. Norsk barnelov er i helt utakt med dagens likestilte foreldreskap. Derfor havner  stadig flere foreldretvister i domstolene våre, grunnet en barnelov som ble laget for 50-tallets familiene, hvor far var utearbeidende økonomisk forsørger og mor hjemmeværende.

 

Mange henvendelser til Foreningen 2 Foreldres (F2F), samt enkelte utdaterte og skråsikre fagfolks uttalelser i media, styrker mistanken om at mange er uvitende om foreldrenes juridiske plikter og rettigheter før og etter et samlivsbrudd med felles barn. En undersøkelse Ipsos (tidl. MMI Synovate) har gjennomført, viser at norske familier er overmodne for et likeverdig foreldreskap og at norsk barnelov henger etter foreldrenes holdninger og ønsker. Undersøkelsen viser at:

 

  • 9 av 10 (87 %) mener at foreldrenes likeverdige rolle overfor barna bør bestå etter et samlivsbrudd. Kun 4 % av de spurte mener at foreldrene ikke skal beholde en likeverdig foreldrerolle etter et samlivsbrudd.
  • 7 av 10 (65 %) mener at barna skal ha to hjem etter foreldrenes samlivsbrudd. Kun 2 av 10 (19 %) mener at barna skal ha ett hjem etter foreldrenes samlivsbrudd.
  • 4 av 10 (36 %) vet at ved ”delt bosted” opprettholder foreldrene like juridiske rettigheter og plikter overfor barna, at det er opp til foreldrene å bli enige om likedelt eller skjevdelt samværstid med barna. 3 av 10 (28 %) tror at ”delt bosted” betyr at barna skal ha lik samværstid med hver av foreldrene, mens 3 av 10 (30 %) ikke vet hva delt bosted betyr.
    Alle svar er uavhengig av alder og utdanningsnivå hos respondentene.

En barnelov som nærmest ”tvinger” likeverdige foreldre inn i ulikeverdige foreldreroller etter et samlivsbrudd, skaper raskt grobunn for mange fullstendig unødvendige foreldretvister som dessverre går ut over barna deres. F2F arbeider for en barnelov som belønner samarbeidende foreldre, som respekterer barnets krav om å få beholde deres samlede foreldreressurser, selv om mor og far slutter å være kjærester.

 

Når Regjeringen og Stortinget i høst står foran endringer av barneloven må forebygging og demping av konflikter mellom foreldrene etter samlivsbrudd være en klar og uttalt målsetting. Norske foreldre er overmodne for likeverdig foreldreskap. Skal Regjering og Storting endelig følge folkeopinionen i disse viktige spørsmålene som bestemmer oppvekstvilkårene til en fjerdedel av den oppvoksende generasjon?

 

 

Kontaktpersoner: Rune Harald Rækken, tlf. 905 23 845

 

Last den ned i pdf format her:

Oppdatert: 27. august 2019