Etter samlivsbrudd har barna rettskrav på samvær med begge foreldrene. I de tilfeller der det er tvist om bosted og samvær, og saken kommer opp for domstolen, vil sakkyndige ha en sentral rolle. Sakkyndige har stor påvirkningskraft i forhold til utfallet av saken.

De sakkyndige har ulike arbeidsmetoder og ulikt kompetansenivå, noe som påvirker resultatet av deres arbeid. Dersom det ikke er foretatt tilstrekkelige gode undersøkelser med tilstrekkelige gode metoder, vil sakkyndiges arbeid kunne komme i konflikt med parter og barns rettssikkerhet.

Disse utfordringer fordrer at partenes advokater er særlig oppmerksom på det mandatet som sakkyndige skal arbeide etter. Ved at en part er bevisst på sakkyndiges rolle, vil man ha mulighet til å bidra i prosessene. Hver familietvist er individuell og unik, og mandatet må derfor formuleres slik at det tar sikte på å få belyst alle sider av de faktiske forhold i den aktuelle sak.

Sakkyndige kan også påvirke mulighetene til å få løst en sak ved forlik. Et forlik som baserer seg på korrekt fremstilling av partenes interesser og behov, vil være enklere for partene å forholde seg til.

I sitt foredrag vil advokat Øvrebø fortelle om sakkyndiges rolle i Familietvister. Hun vil se dette i sammenheng med eventuelle forliksmuligheter basert på parters interesser og behov.

Mona Hopland Øvrebø har arbeidet med foreldretvister siden januar 2010, og ble i desember 2014 tilknyttet F2F. Hun har fokus på å få til gode forlik og fredelige løsninger mellom partene, der det er mulig. Et spørsmål hun er spesielt engasjert i, er sakkyndiges rolle i denne type saker.